Källsortering

Källsortering

Här finns information om föreningens sophantering men även hur du på bästa sätt kan hjälpa miljön genom att sopsortera!

Källsortering

I vår förening finns ett sophus där du kan sortera det mesta av ditt avfall. Det är viktigt att vi alla sopsorterar och gör det på rätt sätt, både för miljön men även av ekonomiska skäl. 

Sopsortering i vår förening

Föreningens sophus ligger i nära anslutning till våra byggnader. I soprummet finns flera kärl för sopsortering av matavfall, pappersförpackningar, tidningar, wellpapp, plast, restavfall, metall, glas, batterier och glödlampor.

Det är viktigt att vi alla tar ansvar för vårt avfall och alla hushåll har även en laglig skyldighet att sortera ut returpapper, förpackningar, elavfall, batterier och grovsopor. Genom att vi sorterar på rätt sätt kan vårt avfall återvinnas till nya förpackningar och vi sparar energi och hjälper miljön. Genom att vi sopsorterar i föreningen behöver vi inte heller betala så dyra avgifter för sophämtning. Då kan vi göra något annat roligt för de pengarna!

Om vi däremot sorterar fel och råkar slänga plast i matavfall eller struntar i att sortera så höjs våra avgifter och vi kan få straffavgifter för felsortering. 

Ibland hamnar avfall lite fel i vårt soprum. Här nedan kan du läsa om vad som kan slängas i soprummet och vad du behöver ta med dig till en avfallsstation. Två avfallsstationer/återbruk som ligger nära oss är Stenby och Ängsgärdet.

Sortera ditt avfall Rätt

Visste du att en glasflaska tar 1 miljon år att brytas ner i naturen men kan återvinnas hur många gånger som helst? Visste du att en konservburk som återvinns ger energi till 7 timmars Tv-tittande? Visste du att en brun matavfallspåse räcker till 3 km bilåkande?

På Vafabs hemsida finns fler intressanta fakta men även en sorteringslista där du kan söka på hur saker ska sorteras rätt.


Till Vafabs sorteringslista

Kort lista på vad som kan slängas vart i vårt sophus:

Matavfall = Här slänger du bla matrester, kött- och fiskben, servetter, hushållspapper, kaffesump och vissna blommor. Du får inte slänga tuggummi, grenar, sten, fimpar, snus eller blöjor i den bruna påsen. Komposterbar kattsand och komposterbara plastpåsar får inte heller slängas här eftersom de förstör biogasanläggningen. Använd endast den bruna påsen som finns i vårt soprum! Tycker du att det är jobbigt att påsen blir blöt kan du lägga lite hushållspapper eller en äggkartong i botten.

Pappersförpackningar = Här slänger du bla mjölk-, fil-, yoghurt-, pasta- och tvättmedelspaket, mjölpåsar, äggkartonger, papperskassar och omslagspapper. Glöm inte att skölja ur förpackningarna innan. 

Tidningar = Här slänger du veckotidningar, reklamblad och skrivpapper. Du får inte slänga papperskassar eller plast här. Inte heller brev/kuvert eftersom klistret förstör pappersmassan!

Wellpapp = Här slängs förpackningar/kartonger så som skokartonger, tv-kartonger och liknande. Vik ihop dem innan så att mer får plats i kärlet.

Plastförpackningar/frigolit = Här slänger du bla saft- och schampoflaskor, plasttuber, plastburkar, plastlock, kassar, plastfilm och mindre frigolit. Plastleksaker och stora föremål ska inte slängas här utan ta med det till återbruket.

Restavfall = Det som blir kvar efter utsortering av förpackningar, matavfall, el-avfall och farligt avfall. Exempelvis dammsugarpåsar, blöjor, bindor, tvättlappar, tops, bomull, krukväxter, blomjord, porslin, keramik, tuschpennor, tejp, vinkorkar, snus, fimpar, kattsand, ljusstumpar, tandborste, tuggummi, kuvert och hundbajspåsar.

Metallförpackningar = Här slänger du bla konservburkar, aluminiumfolie, kaviartuber, tömda sprayflaskor, kapsyler och lock. Du får inte slänga sprayflaskor eller burkar som innehåller farligt avfall. Dessa lämnas till återbruken.

Glas = Här slänger du glasburkar och glasflaskor. Glöm inte att skilja mellan färgat och ofärgat glas! Du får inte slänga porslin, keramik eller kapsyler här.

Batterier och glödlampor = Vi har små lådor för batterier (små batterier!) och glödlampor/lysrör. Här får du inte lämna elavfall/farligt avfall så som tv, ljusstakar, bilbatterier eller liknande! Det tar du med dig till återbruket.

Vad gör jag med resten?

Det avfall som inte ska slängas i något av ovanstående kärl behöver du åka med till återbruket. Exempel på detta är metall- och plastföremål som inte är förpackningar så som bestik, kastruller, leksaker. Elavfall så som spisar, datorer och andra saker med sladd/batteri, farligt avfall så som målarfärg, bilbatterier, hårsprey och bekämpningsmedel. Du får även ta med grovavfall så som möbler, textilier, ris och grenar, böcker, träplankor, pulkor, mattor m.m till återbruket. Medicin lämnas till apoteket.

Kort film om sortering från Håll Sverige rent

https://www.youtube.com/watch?v=bbxWQO0meYs

Vårt sophus